Felsökning Clearomizer

Här finns mycket bra information för nya så väl som rutinerade användare av e-cigg

Felsökning Clearomizer

Inläggav Forum admin » fre 25 apr 2014, 18:25

Det finns en del saker som kan påverka funktionen i en förångare (Clearomizer).
Här är några av de vanligaste problemen och enkla lösningar.


Bubblande, gurglande och dålig ånga:

Risken för problem med flödande är störst på varianter med förångarhuvudet i botten av tanken (Bottomcoil).
På dessa är huvudet nedsänkt i juicen och det är inte helt ovanligt att de flödar om de stått ett tag.
Det beror på att juicen dränkt vekarna och glödtråden hinner inte hetta upp juicen till ånga i samma takt som man suger. Det bästa är att suga lugnt och metodiskt tills den överflödiga juicen förångats.
Det hörs ett bubblande ljud när man suger på den och den producerar mindre ånga och i vissa fall kan man få e-juice i munnen.
Ofta försvinner problemet av sig självt efter några bloss, då den överflödiga juicen förbrukas, men ibland måste felet åtgärdas. Det kan hjälpa att låta den stå upprätt en stund, men ofta måste man blåsa rent den.

Ta bort clearomizern från batteriet och blås lugnt genom munstycket. Håll ett papper under. Det kan även hjälpa att hålla den uppåt när man gör detta. Man kan även skruva isär den och torka rent luftkanalen.

Gurglande ljud och e-juice i munstycket:
Direkt efter påfyllning beror detta oftast på att man fått e-juice i luftkanalen. Ta isär och blås rent. Detta kan även hända på topcoil.
(modeller med förångarhuvudet i övre delen av behållaren)

Förångarhuvudet flödar, dvs för mycket juice finns på glödtråden och den hinner inte förångas. Sug sakta några gånger med batteriet aktiverat. Detta kan bero på dåliga tätningar, men också vekar som släpper igenom för mycket juice.

E-juicen rinner in i förångarhuvudet och fyller luftkanalen när den inte används. Beror ofta på att vekarna inte tätar tillräckligt.
Detta kan i sin tur bero på för tunn e-juice. En åtgärd är att byta till tjockare vekar, eller montera in en extra veke.
Kan också bero på att tätningen mellan luftkanalen och förångarhuvudet inte ligger helt an.
Det kan hjälpa att vända tätningen upp och ned.
Detta är ett vanligt problem på Kanger Protanks, T3s, eVod, MT3 mfl som har samma typ av bottenmonterat förångahuvud.


Bränd smak:

Orsaker: För lite juice i tanken. Glödtråden har bränt veken. Frångarhuvudet (coilen) får inte in tillräckligt med juice.
Det kan också bli problem med att juicen inte hinner fram om man suger för snabbt, eller för länge. Då får man oftast en bränd smak. På en del modeller kan man bygga om huvudet för bättre flöde, men det är inget att rekommendera för nybörjare.
Vanligaste lösningen är att anpassa tekniken och suga långsammare och lite längre. Man kan även ta några "torrbloss" utan att aktivera batteriet. Små korta bloss, så att e-juicen sugs in till glödtråden.
På modeller med förångarhuvudet i botten (BC), kan det bli bränd smak om nivån i tanken är låg. Fyll på i tid och låt dra en liten stund.

veke.jpg
veke.jpg (8.87 KiB) Visad 8445 gånger


Bränd smak i en bottomcoil:

Orsak: För hög effekt på batteriet. Juicen förångas för snabbt och ny juice hinner inte matas fram via vekarna.
Är batteriet justerbart, så sänk effekten och arbeta uppåt istället för tvärtom.
Orsak: För lite juice i tanken. Se till att alltid ha mer än 1/3:del av tanken fylld med e-juice.
Orsak: Förångarhuvudets vekar är brända. Detta kan ge bränd smak i juicen, även om den fylls på eller byts ut. Byt förångarhuvud och juice. Rengör också tanken noga.
Orsak: Förångarhuvudet får inte tillräckligt med juice. Prova att suga långsamt utan att aktivera batteriet. Ta därefter långsamma bloss med batteriet aktiverat. På vissa modeller, tex Kanger, går det att ta bort en veke, men det kräver lite kunskap.
Om inget av ovanstående hjälper, bör förångarhuvudet bytas ut.

Bränd smak i en topcoil:

Orsak. Vekarna är för torra. Håll förångaren vågrätt och rulla den så alla vekar suger upp juice. Ha tanken fylld till minst 1/3del.
Orsak: För snabba eller för långa bloss. Vekarna hinner inte leverera tillräckligt med juice. Rulla förångaren mellan blossen och ha tanken välfylld.
Orsak. Vekarna är brända. Detta problemet kan bara åtgärdas genom byte av vekar oftast hela förångarhuvudet. Ny juice kommer smaka likadant annars. rengör tanken och övriga delar noggrant.
Orsak. För hög effekt på batteriet. Sänk effekten och höj stegvis, istället för att sänka från hög nivå.
Om inget av ovanstående fungerar, bör förångarhuvudet bytas ut

coil.jpg
coil.jpg (8.73 KiB) Visad 8445 gångerLuftflöde:

Det kan också bli problem om lufthålen sätts igen. Det känns trögt när man suger och det blir dåligt med ånga.
På en del modeller sitter luftkanalerna under tanken, men kan finnas på andra ställen. På de modeller som har luftinsläpp på basens yttersidor, kan det bli smuts om man tex har sin clearomizer i fickan. Det kan vara flera hål och det kan räcka med att ett av dessa inte har flöde för att det ska bli problem med gurglande. Det är också vanligt att man håller på "fel" ställe och därmed täpper för ett hål av misstag när man tar ett bloss.
Det finns också exempel på vissa kombinationer av clearomizers och batterier som inte fungerar ihop. Batteriet stryper då luften, eftersom det blir för tätt i själva anslutningen. Det kan i bästa fall gå att skruva ut gängan något varv, så batteriet fortfarande har kontakt och luften kan komma in. Det finns även speciella luftflödesringar man kan montera mellan batteriet och förångaren.

lufthål.jpg
lufthål.jpg (7.61 KiB) Visad 8445 gånger


Luftflöde.jpg
Luftflöde.jpg (7.38 KiB) Visad 8445 gångerTorrkörning Topcoil: (Dry hits)

På en topcoil sitter förångaruvudet i toppen av tanken och får sin juice genom att vekar absorberar från tanken och in till glödtråden.
Denna typen av clearomizer flödar sällan, men kan däremot ge bränd smak, framförallt om det är låg nvå i tanken.
Ett bra tips är att luta tanken, så juicen kan blöta ned vekarna. Man kan också rulla den lite i handen mellan blossen. Man bör inte ha allt för låg nivå i tanken på dessa för att undvika problem.

topcoil.jpg
topcoil.jpg (5.76 KiB) Visad 8445 gångerKontaktproblem:

Om inget fungerar är det oftast batteriets anslutning som inte har kontakt. Det kan bero på att den lilla pinne som sitter i mitten av förångarhuvudets bas har tryckts in. Det går ibland att försiktigt peta ut denna med en liten skruvmejsel.

Batterianslutning.jpg
Batterianslutning.jpg (7.98 KiB) Visad 8445 gångerEffekten:

På många batterier går det att reglera effekten och därmed hur varm glödtråden blir. Vid mycket effekt förångas större mängd juice och hinner den inte fram till tråden blir det snabbt en bränd smak. Detta är inget egentligt fel, utan bara en justeringsfråga. Ofta smakar det bäst strax innan den brända smaken framträder.

Variabel effekt.png
Variabel effekt.png (129.89 KiB) Visad 8445 gångerFörångarhuvudet (Coilhead):

Detta är en förbrukningsvara och den kommer förr eller senare gå sönder. Ofta märks det genom att den slutar producera ånga, men det kan också bli konstig smak, oftast bränd. Glödtråden är som skörast när den används och en stund efteråt, så om clearomizerna har tappats, eller hanterats ovarsamt, är risken större att den får kortare livslängd. Vanligaste felet är at glödtråden helt enkelt går av, precis som i en glödlampa.
Livslängden brukar vara något längre på topcoils.

Det går att byta ut tråden i många modeller, men det är knappast försvarbart i förhållande till arbetet. Förångaren är enkel att byta ut om möjligheten finns och kostar vanligen runt 20:- Detta gäller både TC och BC.
På en del BC kan det uppstå läckage om förångahuvudet är löst inskruvat, men även om det dras åt för hårt.

Glödtråden.jpg
Glödtråden.jpg (7.3 KiB) Visad 8445 gångerGlödtråden:

I en del typer av förångare finns dubbla glödtrådar. Dessa kallas ofta DC (dual coil) och då kan den ena tråden gå sönder. Det märks ofta på att det blir sämre effekt.
Man kan se om glödtråden fungerar genom att skruva isär clearomizern och därefter montera bottenplattan och förångaren på ett batteri. När man aktiverar batteriet, kommer glödtråden bli varm och efter några sekunder glöda.
Om den inte gör det, är den antagligen trasig. Kontrollera så batteriet har kontakt en extra gång för att försäkra dig om att det inte är något annat problem.
Tänk på att beteckningen BDC betyder bottom dual coil, dvs två glödtrådar. På tex iClear 16 och 30 finns dubbla glödtrådar, i ett toppmonterat förångarhuvud.

Glödtråd.jpg
Glödtråd.jpg (10.75 KiB) Visad 8445 gångerAvlagringar:

Juicen som förångas lämnar efter ett tag en del avlagringar på glödtråden. Detta kan ge konstig smak, men framförallt försämrar det effektiviteten. Om man vill förlänga livet på ett förångarhuvud, kan man rengöra det regelbundet. En gång per vecka brukar vara ganska lagom.

Mörka juicer tenderar att lämna mer avlagringar och behöver rengöras mer frekvent.

Bränd tråd.jpg
Bränd tråd.jpg (5.16 KiB) Visad 8445 gångerPackningar och tätningar:

Det finns flera packningar i en clearomizer. Det varierar var de sitter, men om det läcker är det troligt att någon av dessa inte tätar helt. Även små deformationer påverkar. Kontrollera så de sitter på rätt plats och åt rätt håll.
Packningarna är ofta tillverkade av silikon och klarar höga temperaturer bra.
Det finns två typer av läckage. Yttre läckage är när juicen rinner ur tanken och inre när förångaren flödar. Då kan juicen ta fel väg, eller flöda i så stora mängder att glödtråden inte hinner förånga den. Flödande brukar resultera i gurglande ljud och juice i munstycket.

packningsring.jpg
packningsring.jpg (18.2 KiB) Visad 8445 gångerTekniken:

Olika typer av clearomizers fungerar på olika sätt. Luftflöde, vekar, juicesammansättning, temperatur och förångarhuvudets placering gör att man måste anpassa sin egen teknik.
Generellt är bottomcoil bättre lämpade för de som tar hårdare och snabbare bloss och topcoil fungerar bättre
vid längre bloss. Det är dock ingen garanti att det stämmer, så man får testa och prova vilket sätt som fungerar bäst för just den kombination man använder.
Vid låg temperatur blir juicen mer trögflytande och samma gäller om man har hög procent av VG.

E-juicer med äpple, kanel, citrus och vissa andra smakämnen, kan skada plasttankar. Detta kan synas genom sprickor, men det kan också innebära att plasten löses upp inne i tanken.
Forumadministratör

Skicka PM eller e-post om du har tankar, klagomål eller andra synpunkter på e-cigarettforum.se
Användarvisningsbild
Forum admin
Admin
Admin
 
Inlägg: 309
Blev medlem: sön 06 jul 2014, 18:14
Ort: Hässleholm

Återgå till FaktabankVilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

 • Rabattkoder för inloggade medlemmar
 • E-bloss.se
 • We support
  e-cigarettforum.se
 • TCR.
  Olika wire material har olika Temperature Coefficient eller TCR. Här är en lista på de vanligaste och ovanligaste materialen som används av vejpare.

  Ni200: 0.00620
  Ti01: 0.00350
  SS316L: 0.00092
  SS316: 0.000915
  SS317L: 0.00088
  SS317: 0.000875
  SS304: 0.00105
  SS430: 0.00138
  SS410: 0.00155
  NiFe30: 0.00320
  Tungsten: 0.00450
  Platinum: 0.00392
  Nichrome: 0.00040
  Gold: 0.00340
  Iron: 0.00500
 • Batteri info
  Always Remember
  ⁃ There is no 18650 with a factory/manufacturer rating over 30A continuous.
  - There is no 3000mAh 18650 that can have a rating over 20A continuous.
  ⁃ There is no 3100mAh-3600mAh 18650 that can have a rating over 10A continuous.
  ⁃ There is no 18650 available to vapers that has a capacity rating over 3600mAh.
  According to Mooch
 • Vi stödjer
  CASAA

  NNA Sverige

 • Ledig plats
 • Ohms lag kalkylator

  Ohms lag

  För beräkning av spänning, ström, effekt och resistans.
  Ange två kända värden.
  Obs! Använd punkt vid decimaltal, ej komma.

  Spänning (U): volt (V)
  Ström (I): ampere (A)
  Effekt (P): watt (W)
  Resistans (R): ohm ()
  Resultat:
  U (spänning) = V (volt)
  I (ström) = A (ampere)
  P (effekt) = W (watt)
  R (resistans) = (ohm)
 • AWG till mm
  AWG till mm
  22 AWG = 0.64 mm
  24 AWG = 0.51 mm
  26 AWG = 0.40 mm
  27 AWG = 0.36 mm
  28 AWG = 0.32 mm
  30 AWG = 0.255 mm
  32 AWG = 0.20 mm
  34 AWG = 0.16 mm
cron